Ukens kaktus: Hvorfor er Bogart dopet?

 

Det er bare å innrømme at jeg er litt skeptisk til katter. Jeg ser for meg hvordan det ville vært å ligge i horisontalen mutters alene sammen med en mjauende katt og den hadde begynt å gnage på liket for å unngå å sulte ihjel. Litt av en kattepine. 

For alle har jo hørt om the crazy cat lady. Det er den gamle jomfruen som ikke har noen mann og som bor sammen med den hersens katta. Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg tenkt at det var katta som hindret beilerne i å nå frem til dama. Katta som skulle være hyggelig selskap i påvente av en mann, viser seg å være den egentlige grunnen til at det går vinter og vår. Kanskje stemmer det, rett og slett fordi folk nærer en viss skepsis til aleneboende kvinner og menn med katter. Gjør de ikke?

Man kan ikke bli et sånt sinnsykt kvinnemenneske før man har begynt å dra på åra. Vi snakker vrengte hemorider, kaktuspigger på haka og øyelokk tunge som betongklosser. Get it? Men som med alt annet starter det i det små. I det knøttsmå.

Derfor ble jeg særdeles bekymret da Bogart kom inn i min venninnes liv.

Vi har forlengst passert tretti, og det er ikke til å stikke under en stol at det er vinn eller forsvinn om noen år. Derfor forsøker jeg å holde koken hver eneste dag. Hva gjør min venninne? Jo hun flytter tilbake til småbyen vi kommer fra. 

Og får seg katt. Og oppdager snap chat samtidig. Jeg blir rett og slett snap-spammet med kattebilder. 

Her følger en helt vanlig dag på jobben via snappen til undertegnede. Jeg har valgt tidspunktene jeg oppdaget snappene på og tittet gjennom dem. 

09:10:  Bogart er dopet

Svar: Viste seg at han hadde hatt en større sjekk hos dyrlegen. Mor svimte nesten av. 

09:30: Vi går på do inne i dag

Tre katte-snæpps på tyve minutter. Hva i alle verden skjer? Jeg informerer de andre kollegaene mine som ler og ler. Underholdning på en søvning fredag er ikke til å kimse av. Men i mitt stille sinn tenker jeg at det pokker i meg er på tide med en prat om at vi er 35, ikke 75…..

young woman stressed

10:00: Katta blåser i dyrlegen og vil ut

10:30: Katta gir seg ikke

10:40: Hvordan ser jeg ut uten pels?

20:00: Sei, endelig……


Pju……

– Den skamløse selfiebonanzaen er til å grine av!

Den skamløse selfiebonanzaen forrige uke er til å grine av. Stakkars Thomas Hayes (for det er det han heter, ikke William). Jeg blir flau på mitt kjønns vegne, på det andre kjønns vegne og på vegne av den voksne befolkningen på 30 pluss i Norge. Jeg er 35 år, og jeg skammer meg. 

Hayes er 19 år (kan ikke en gang kjøpe sprit på polet) og plutselig blir han overfalt av en gjeng med middelaldrende kvinner med en libido som plutselig har stått opp fra de døde, fordi Noora+William=sant.

Jævlig flaut skue, sånn sett uten i fra, men Hayes er antagelig mer sporty og mindre fordømmende enn meg (gode egenskaper). Eller så er han dritgodt oppdratt, ekstremt høflig eller så synes han det er greit nok å ta mercy-selfies med kvinnfolk/mannfolk på min egen alder med tilhørende soveromsblikk eller brede glis. Alt etter som. Og da er det jo selvsagt helt ok. Om han synes det er ok. Og bare så det er sagt, hadde jeg vært tjue hadde jeg vært på knærna, stammende og rødmende. Men jeg er ikke tjue. Jeg er trettifem. 

Hva hadde skjedd hvis det var “Noora” som ble offer for selfiemanien? Hva hadde avisene skrevet dersom en gjeng med halvgamle skallede gubber stod og siklet over den purunge engelen med de knallrøde leppene og postet bilder med henne i sosiale medier? Jeg tror  hashtaggen gammelgris hadde fått sin renessanse. Mannfolka hadde blitt stemplet som patetiske vesener badende i midtlivskriser og deres bedre halvdeler hadde sett rødt. 

Hadde jeg funnet min mor (eller min far) i vill selfierus med en 19-åring på Instagram hadde jeg faen meg gått under jorda og startet et nytt liv. 

Det samme gjelder også egentlig for folk på min alder. Når du er over 30 er du ung, men ikke purung. Det gjør at du dessverre må innse at toget er gått på noen områder, samtidig som du får nye upløyde marker som er vel så hyggelige in return. Det samme gjelder for dem på 40 pluss og 50 pluss. Det er bare flaut med voksne/godt voksne folk som går over lik for å være tjue for alltid (og hvorfor vil de det? Det var jo bare grusomt). Jeg skjønner ikke hva annet som kan være grunnen til en slik selfiemania, om det ikke har vekket noen gamle lengsler, minner, hormoer etc (stryk det som ikke passer) som bør forbli fortid, men som plutselig kommer til syne i nåtiden i en flau innpakning. . 

Jeg ser noen av de samme tendensene rundt om i nabolaget nattestid. Det finnes ikke noe mer patetisk enn kvinner og menn i moden alder som henger på byen med kidsa i altfor trange skinnbukser, med valkene bulende og oversminka tryner som bærer preg av harde liv. For ikke å snakke om trutelepper på Snap Chat for å dokumentere kvelden. Ei heller er det spesielt flatterende med godt voksne menn som ikke kjenner sin egen begrensning og prøver å hanke inn 25-åringer i for korte kjoler og høye hæler. Holder man på sånn blir man kjapt en del av et litt slitent crew som andre betrakter som stakkarslige. Sorry to say (og jada, det finnes unntak, jeg vet det, jeg vet). 

Nå setter jeg ting litt på spissen, men for tyveåringer er 30 pluss urgammelt. De kan ikke forstille seg hvordan det er, før de kommer dit selv og skjønner at “hey, jeg føler meg fortsatt ung og sprek som en tyveåring.” Problemet er bare at det er du ikke, så vennligst ikke oppfør deg som en. Det er bare flaut. Alt dette har DE antagelig skjønt, men ikke dem som strengt tatt burde vite bedre og handle deretter, nemlig vi som liksom skal være så voksne. Jeg elsker Skam. Jeg synes det er fantastiske stories og et genialt konsept, men jeg overfaller ikke en 19- åring og poster bildet med ham på Instagram for det.

Vi (for det gjelder i høyeste grad meg selv også) har fått tyn for å ødelegge Skam som konsept og sørge for at den unge målgruppen forsvinner. Det er ikke noe rart egentlig. For når man plutselig finner mor i vill utfoldelse på Instagram med 19-åringen “William”, da har Skam-feberen gått litt langt. 

PS. Jeg er ikke moralens vokter. Jeg undres bare hvorfor voksne folk velger å oppføre seg slik som dette i full offentlighet. 


Noora+William: Litt hyggeligere dette.