– Han prøvde å stikke hånda under skjørtet mitt

Egentlig elsker jeg nattemørket. Jeg elsker å gå turer når det er få folk ute, og roen har senket seg. Det samme gjelder sene løpeturer. Jeg er en kveldstrener, og situasjoner hvor du er alene er gull, fordi det er så sjelden det skjer. Mørket er vakkert. Det gir en ro jeg tar med meg inn i morgendagen.

Dessverre så må jeg ta forholdsregler. Skulle ønske det ikke var sånn. 

Jeg har opplevd flere episoder i nattemørket. Det var selvfølgelig da jeg var yngre og ikke var like bevisst som jeg er nå. Like fullt var det skremmende at det skjedde midt i hovedgaten på Grønland i Oslo. Mot meg kom en guttegjeng. De kan ikke ha vært mer enn rundt 20 år. Selv var jeg 27 og på vei hjem fra byen. Rett der mellom barer og mennesker, gatelys og nattmatsjapper, prøver han ene til stor latter fra de andre å ta hånda opp under skjørtet mitt i det de passerte. Jeg ble mer forbanna enn jeg ble redd, hvor enn merkelig det høres ut. Jeg var så sinna at jeg kunne brukket armen til den lille drittsekken i vilt raseri, men alt skjedde så fort og før jeg visste ordet av det, kom en diger, stor og sterk dørvakt løpende til, som hadde sett alt sammen. De små pinglene ble vettskremte og stakk. Dørvakten var forbanna og mørk i øynene. Jeg tviler ikke et sekund på at de hadde fått grisejuling om de hadde blitt et sekund til. Vold løser jo ingenting, men en del av meg nøt å se hvor redde de ble, for å være helt ærlig. 

Da jeg kom hjem til meg selv, skalv jeg som et aspeløv. Hva hvis dørvakten ikke hadde kommet løpende? Hva hvis flere hadde begynt å ta på meg? Hva kunne ha skjedd? Ville noen hjulpet meg?

LES MER: – Vi har ikke tenkt til å voldta deg altså

LES ENDA MER: Ikke bli ranet da!


TRASKER AVGÅRDE: Meg i Paris i 2008.


PÅ VEI HJEM: Jeg vurderer alltid om det er trygt å gå hjem. Det er jeg nødt til, dessverre. FOTO: Pixabay

En annen gang hanket jeg inn en taxi på St.Hanshaugen. Sjåføren ble bedt om å kjøre meg hjem, men begynte i stedet å spørre hva jeg het og styrke meg over kinnet. Jeg satt stiv som en pinne og telte sekundene til jeg var utenfor min egen utgangsdør. Der lærte jeg en viktig lærepenge. Aldri sitt foran i en taxi og noter deg hvilken taxi du tar. Det hadde selvfølgelig vært verre om han begynt å beføle meg andre steder, men en sjåfør skal ikke ta på deg. Ikke på kinnet og ikke på andre steder. 

Også er det de episodene hvor fantasien løper fullstendig løpsk. I syv år bodde jeg på ett rom og kjøkken på Majorstua. Leiligheten lå i en sidegate, fint til i en bakgård hvor jeg aldri hørte bråk eller støy. Det eneste som kunne være litt ekkelt var å gå hjem. Jeg husker særlig en gang hvor jeg var på vei hjem fra middag. Det var vinter, kaldt, bekmørkt og stille. Det eneste som lyste opp gatene var det gulaktige gatelyset som lyste sterkt, skarpt og ubarmhjertig inn på de stakkars menneskene som hadde soverom ut mot gaten. Det var bom stille. Det eneste som hørtes var klakkingen fra mine splitter nye ankelstøvletter som hadde fått luftet seg for første gang. Helt til jeg plutselig hørte tunge skritt bak meg. De kom nærmere og nærmere. Nærmere og nærmere. Jeg lukket øynene et kort øyeblikk og tenkte at “Nå blir jeg faen meg overfalt” før jeg bråsnudde meg og ser en mann på vei inn i sin egen bygård. Den tunge smijernsporten laget en klagende lyd før den gikk igjen med et smell. Man kan jo få angst av mindre. Han skulle ikke overfalle meg. Han skulle som meg bare hjem. Jeg følte meg rett og slett innmari dum. 

Det er altså ikke så lurt å gå hjem i mørket alene. Det gjelder begge kjønn, men særlig hvis du er jente. Biologi bryr seg ikke om likestilling eller at det er 2018 og ikke steinalderen lenger. Menn ER sterkere enn kvinner fra naturens side. Sett fra det ståstedet er det helt legitimt å be jentene om å være ekstra forsiktige, SAMTIDIG som man gunner på med holdningskampanjer og snakker om grensesetting og normal oppførsel og hvilket ansvar vi har ovenfor hverandre i et likestilt samfunn anno 2018. 

Det er likevel ikke til å komme forbi at dersom en mann (les: avviker – de fleste menn er ikke det) bestemmer seg for å overfalle meg, er sjansen overhengende for at han klarer å ligge med meg eller hva nå han enn måtte finne for godt, rett og slett fordi han er sterkere enn meg. Det er helt forjævlig at vi skal måtte be et kjønn om å passe seg ekstra, men slik er det fordi det er forskjell på oss på det punktet. Livet mitt og muligheten til og fortsatt kunne leve et dette med en sunn psyke inntakt går foran likestillingstanken en god gang, uansett for feil det føles å skrive det. Det er bare dumt å vandre alene hjem i mørket på steder man vet man er utsatt, fordi man er prinsippfast og innbitt, selvom man i teorien skal kunne gå trygt hjem hvor som helst, uansett tilstand. Men her er teori og praksis desverre uenige per i dag. Jeg ofrer ikke meg selv for den saken. Sorry. Så jeg lar drittsekkene vinne og blakker meg heller på en taxi for mye hvis jeg har forvillet meg ut på byen (og håper på en normal sjåfør). 

Noe annet som er minst like viktig å merke seg, er at vi kun kan kontrollere oss selv. Vi er alle en del av et samfunn, og i et samfunn finnes det mange typer mennesker. De aller fleste er normale, hyggelige folk som ikke kunne drømme om å skade andre. Men vi vet at det finnes avvikere der ute. Problemet er bare at vi ikke vet hvor mange de er, hvor de befinner seg til enhver tid eller hva som trigger dem. Det er umulig. I teorien burde de vært innesperret alle sammen, men det kommer ikke til å skje. Det tvinger oss andre til å ta forholdsregler, uansett hvor urettferdig det måtte oppleves. 

Det snakkes ofte om alkohol når denne tematikken blir tatt opp. Det er i grunnen ikke noe problem for meg. Jeg drikker meg sjelden dritings, rett og slett fordi jeg ikke liker det, det er usunt og jeg kan ikke prestere på trening slik jeg vil. Men som jente er man faktisk like hjelpeløs i edru tilstand hvis man blir overfalt av en mann. Jeg hadde nok kunnet slå hardere fra meg enn om jeg hadde vært dritings, men får han overtaket i en slik situasjon, så er jeg ferdig uansett. Fordi han er fysisk sterkere enn meg. 

Mitt poeng er altså at JEG kan kun kontrollere MEG. Jeg aner ingenting om dem rundt meg. Ingenting. Derfor går jeg sjelden hjem alene når det er mørkt. Det gjelder særlig i helgene, men jeg tar vurderinger ellers også. Nettopp fordi jeg er bevisst på det og har et realistisk forhold til det, har det bank i bordet ikke skjedd noen veldig opprørende ting i mitt liv, knyttet til dette med rus, jenter, gutter, nachspiel, bekledning, hjemvei etc. Jeg er generelt skeptisk, veldig lite godtroende og naiv og følger magefølelsen. Jeg tar ingen unødvendige sjanser, og lørdag natt er ikke tiden for å stifte bekjentskaper med nye mennesker i  fremmede leiligheter. Nå høres jeg jævlig fordømmende ut, og det er ikke meningen, men det er ikke verdt risikoen. 

Jeg er også oppmerksom og påpasselig når det gjelder mennesker i min omgangskrets. Det er ikke få ganger jeg har fått både kompiser og venninner i en taxi og gitt sjåføren streng beskjed om hvor de skal settes av. Jeg har hentet kompiser midt på natten, fordi de har ringt og ikke kunnet gjøre rede for seg. Jeg har tatt vare på dritings venninner. Selv om jeg har drukket selv. Jeg elsker den svake rusen fra noen glass vin eller et par øl, det gjør jeg virkelig, men fortsatt slik at jeg har full kontroll over meg selv og kan vurdere omgivelsene.

Det er viktig å være oppmerksomme på hverandre, og det er viktig å ta vare på seg selv. Du kan til syvende og sist ikke regne med at andre gjør det. 

God tur hjem!


HUNDEVENN: Det hjelper alltid å ha med hunden på tur i mørket. 

15 kommentarer
  1. Interesang lesning.
   Men tror nok dette med voldtekt,har existert siden tidens morgen.Tviler på vi får bukt med det.
   Ser ikke for meg at de første cavemen,prøvde å sjekke damer,ved å invitere dem hjem for å se på hule malerier.
   “Hey baby, vil du være med hjem til hulen min,og se på de siste hule malerierne mine,og den nye klubben”
   Det sagt,så synes jeg synspunktene du her skriver om/utviser er veldig gode og fornuftige .
   Noe jeg synes en god del kvinner i dag mangler.

  2. Phantomblue: Takk for at du leste og takk for engasjement. Det er et komplekst tema. Det er jo slik at det er umulig å endre det faktum at kvinner og menn er bygget ulikt fysisk. Det er ikke en eneste likestillingslov som kan endre det faktum, slik vi kan endre en del andre ting. Jeg tror også som deg at voldtekter og annen kriminalitet alltid vil eksistere, men vi må aldri slutte å snakke om det. Eller være realistiske, slik du skriver.

  3. Det er ikke til å legge skjul på at dette skyldes en stor og ikke bærekraftig elitevillet innvandring av menn fra land med en ikke vestlig kultur. Men dette er det dessverre politisk ukorrekt å si høyt.
   Ikke noe samfunn er er mer sikkert enn et samfunn med en homogen befolkning, men dette er ikke lønnsomt nok for en global nyliberal elite, som er de som i virkeligheten kontrolerer verden.
   Da kan denne være greit å ha lest, om man prioriterer egensikkerhet.
   https://www.side2.no/aktuelt/johnny-brennas-beste-rad-til-hvordan-du-far-en-tryggere-kveld-pa-byen-6655217

  4. Syns det er rart det ikke har kommet flere “lysløyper” i Norge/Oslo, der man kan gå med tryggheten at man blir filmet så lenge han holder seg i lyset på stien.

  5. Grønland er farlig Majorstua er trygt. Skjønner hva du prøver å komme fram til her fru Frogner. Grønland er et av de tryggeste bydelene i Oslo og statistisk sett er Oslo er et av de tregeste steder på jordkloden, så slapp av med tull prat.

  6. Hei, Papp(skalle)! Hva et problemet ditt? Her forteller en jente om egne opplevelser og at hun føler seg utrygg på natten alene i Oslo. Så kommer du her og ber hun slutte å prate tull, idiot! Antar at du er mann og at du aldri har fryktet å bli voldtatt midt på natten på vei hjem. I innlegget ditt høres du også ganske defensiv ut, følte du deg truffet når du leste innlegget?

  7. Når man ser på statistikk og studier så er det menn som er mye mer utsatt for å oppleve vold og bli offer for kriminalitet. Likevel hører vi bare kvinnestemmer som denne bloggeren som roper at de er redde for vold, og at dette er et kvinnetema. Hvorfor er det slik? Hva er problemet at kvinner skal være ansvarlige for egen sikkerhet? Har du krav på at en hvilken som helst fremmed mann skal hoppe inn og redde deg når du er i fare? Hva er konsekvensen av at vi skal avmaskulinisere alle menn? Tror du virkelig at det har noen som helst effekt å å stå på prekestolen og bruke skam for å fortelle vanlige menn som ikke voldtar at de må lære å ikke voldta eller noe annet slikt tull? Løsningen ligger ikke i å bruke skam mot menn som helhet, og heller ikke i å frasi seg ansvar, det ligger ikke i å skrike likestilling og det ligger ikke i feminisme. Løsningen ligger i holdninger som at menn skal feires som handlekraftige, villig til å ta risiko, villig til selvoppofrelse, villig til å skape og finne løsninger, villig til å beskytte, osv, og forholdet mellom menn og kvinner må ses på som komplimenterende, ikke konkurrerende.
   Men alt dette vet alle egentlig allerede, men det er ikke politisk korrekt, for når du er i det offentlige rom og noe skjer, hvem er det da som løper mot fare for å redde og hjelpe til, og hvem er det som blir stående og se på?

  8. Det du skriver er treffende, da det dessverre er slik som du sier at det vil alltid finnes folk som enten kan, vil eller evner å respekterer samfunnets normer. Det kan handle om alt fra rus, iboende ondskap, psykose eller lignende. Det gjelder å – spesielt som kvinne – ta forhåndsregler. Det er noe med å vite hvilken verden vi tross alt lever i.

  9. Papp: Sier ikke at Grønland er utrygt. Jeg bodde der i flere år og trivdes godt. Opplevelsen skjedde der den gangen. Den andre skjedde på St.Hanshaugen. Bor per i dag på Frogner og går ikke alene hjem her heller jeg.

  10. AJ: Det er ikke bare et kvinnetema. Men jeg skriver om mine opplevelser her. Og jeg er en kvinne. Og jeg forventer ikke at noen skal passe på meg. Det er derfor jeg tar mine forholdsregler som jeg skriver, da jeg vet at ansvaret for meg selv først og fremst er nettopp mitt. Menn som voldtar er ikke menn, og det påpeker jeg også. Folk som bryter slike grenser uansett kjønn mangler noe helt vesentlig for å være vanlige deltakere i et samfunn.

  11. Ole Olsen: Jeg er usikker. Jeg personlig har blitt mer skeptisk med årene. Før gikk jeg gjerne sene turer med hunden og slikt, løp ute sent på kvelden etc. Gjør sjelden det nå lenger, bortsett fra om sommeren når det er lyst lenger.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg